Dit bericht verscheen 30 augustus in Straatnieuws Den Haag/Rotterdam

———————————————————

 

We kennen allemaal de Cliniclowns voor zieke kinderen en dementerende ouderen. Maar Parnassia lanceert nu in Den Haag de primeur van een clown in de psychiatrie. Tijdens een pilot van een half jaar bezoekt Clown Tika wekelijks een afdeling aan de Monsterseweg met 33 psychiatrische patiënten die een verstandelijke beperking en/of autisme hebben. Een deel van deze bewoners is dakloos geweest.

Clown Tika: “Ik bezoek de bewoners om hen op een andere manier aandacht te geven naast de aandacht die ze krijgen vanuit de zorgdiscipline.” Veel van deze bezoekers leven vrij passief en afwachtend. Ze zijn soms afwerend naar voorstellen om in beweging te komen. Of ze zijn erg gefocust op een probleem dat ze hebben.

Clown Tika brengt leven in de brouwerij. “Ik kom jongleren, ik goochel, maak grapjes of dans met ze, ga mee in hun interesses zoals kleuren of pingpong en breng iedere week buiten mijn tas vol attributen, iets nieuws of anders mee ter inspiratie.” De bewoners zijn enthousiast. “Ze willen weleens dat ik individueel bij hen op de kamer op bezoek kom, dus ik ga nu iedere week bij minstens één bewoner langs.” Medewerkers spreken af en toe hun verbazing uit en filmen met de werktelefoon voor afwezige collega’s wat voor bijzonders er gebeurt. “Nadat ik bijvoorbeeld met een groepje een bal had overgegooid, kreeg ik reacties: wauw, dat die en die specifieke bewoners zo actief meededen had ik nooit verwacht!” Voor Tika, die al 25 jaar clown is op feesten, evenementen en op straat, is het een droom die uitkomt. “Ik geniet hier enorm van. Deze mensen kunnen zo wonderlijk reageren, je kunt het nooit voorspellen. Al zou het stoppen na deze pilot, heb ik toch een geweldige ervaring gehad.”

Tika kan vrij makkelijk met de doelgroep omgaan omdat er in haar gezin van herkomst ook sprake was van psychiatrie. Dit komt ook voor in haar onlangs verschenen autobiografische boek ‘Het Kado. Mijn vader sterft’. Met rauwe scènes en tragikomische bespiegelingen schetst Tika een beeld van hoe een kind zich ontwikkelt bij psychisch beperkte ouders.

Onder de naam Tika Stardust is Tika ook veel in de media verschenen – en zijn er zelfs internationaal documentaires over haar gemaakt – omdat zij een lans breekt voor sociaal erotische dienstverlening aan mensen met een beperking. Het boek is te bestellen via: https://tikastardust.nl/hetkado

Categorieën: Blog